Bottleneck draadloos internet

Auteurs: Luca en Ramon (Kastanjehof)

Overal evengoede WiFi-ontvangst

Waren we hiervoor vroeger vooral aangewezen op een PC die met een kabel verbonden was met het internet, tegenwoordig genieten we draadloos van ons internet. Deze nieuwe bewegingsvrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door apparaten die draadloze of WiFi-routers heten.

De laptop was voor de meesten het eerste apparaat waarmee ze op de keukentafel of op de bank draadloos van internet gebruik konden maken. Snel kwamen daar tablets en mobiele telefoons bij. De grootste ergernis van de laatste jaren en vaak reden voor ruzies en echtscheidingen was een slechte ontvangst van het WiFi-signaal. Alhoewel de techniek van draadloos internet inmiddels sterk verbeterd is, blijft dit een probleem. Daarvan getuigen ook de reclame uitingen van de meeste internetproviders. 

Maar wie herinnert zich ook niet het moment waarop het eindelijk voor elkaar was en je hierdoor met de komst van een nieuwe draadloze router eindelijk ook je smart-tv, chromecast, mobiele telefoon, desktop, laptop, playstation, Xbox enz. eindelijk stabiel met het internet verbonden waren. 

WiFi-frustratie

Maar er is een goede kans dat je nog niet tot de gelukkigen van deze aarde behoort die wensenloos gelukkig zijn met hun draadloos internet. Moet je soms erg lang wachten tot een website is geladen? Baal je ook als een gek als je je lievelingsuitzendingen, zoals Netflix, NPOstart, Nlziet ziet haperen? 

Videobellen met skype of whatsappen met je verre familie in Canada, de VS of andere ver geleden plekken op aarde is een verdrietig gebeurtenis? Zeuren je kinderen al jaren dat ze niet fatsoenlijk via internet kunnen gamen door een te grote vertraging?

Dan volgt hieronder voor jou, wat je er zelf aan kunt doen alvorens de eerstelijns hulp van CWNetwerk in te schakelen.

Stap nummer 1: Doe een bekabelde speedtest

Twijfel je of we onze belofte echt waar kunnen maken en ook echt 100mbit tot aan je meterkast kunnen leveren? Dan is je eerste stap een bekabelde controle van je internetsignaal. Voor een paar euro kun je een ethernetkabel van 10 meter kopen. 

Verbind deze met een PC of laptop rechtstreeks met het internetstopcontact in je meterkast en voer een speedtest uit door met je browser naar bijvoorbeeld speedtest.net te surfen en daar op Go te klikken.

Oude PC’s en laptops als foutbronnen

Denk er alsjeblieft aan dat je PC of laptop ook echt is ingesteld op je bekabelde verbinding, dus schakel WiFi even handmatig uit. En bedenk dat een betrouwbare test ook afhankelijk is van je computer, dus als die al tijden erg traag is, is ook een speedtest hierop niet echt betrouwbaar. Kom je er niet uit, bel dan de eerstelijns hulp van CWNetwerk. Hetzelfde doe je als je speedtest uitwijst dat je niet de 100mbit download en 100 mbit upload hebt.

Als de bekabelde speedtest uitwijst dat er niets mis is met je supersnel 100mbit-glasvezelinternet van CWNetwerk, dan is de kans groot dat de bottleneck je draadloze apparatuur is. Onze verantwoordelijkheid eindigt eigenlijk bij je meterkast. De verdere bekabelde of draadloze verspreiding van je internetsignaal is je eigen verantwoordelijkheid. Maar in de praktijk sta je er dan nog niet helemaal alleen voor.

WiFi problemen oplossen

Velen hebben gelukkig iemand in hun sociaal netwerk die wel iets van WiFi af weet en waar die ontbreekt kunnen de bewoners vaak ook op de eerstelijns hulp van CWNetwerk terugvallen. Heel soms als we het te druk hebben laten bewoners ook “studentaanhuis” of een techneut van de ouderenbond komen.

Als je het zelf eens wil proberen oplossen of je wil tenminste een beetje snappen wat er aan de hand is met je WiFi, dan kun je het beste even hieronder doorlezen. Je leest dan waar je WiFi-mannetje/vrouwtje meestal tegenaan loopt en hoe hij of zij het hoogstwaarschijnlijk probeert op te lossen.

Demping door objecten of storing door anderen

Twee dingen belemeren draadloos internet. Je WiFi-signaal wordt gedempt door muren en andere objecten of ervaart storing door WiFi-signalen van andere bewoners.

Elke muur die tussen jou en je draadloze router staat, kan je WiFi-plezier flink verpesten, want het signaal straalt niet zo lekker door gewapend beton heen, maar ook volgepakte bergingen en nieuwe super-geïsoleerde ramen veroorzaken een aanzienlijke demping van het signaal. Een ander groot probleem zijn de WiFi-netwerken van je buren.

Die zenden immers ook op de overvolle 2,4 Ghz-frequentie en steeds vaker ook op de iets minder volle 5Ghz-frequentie. Deze frequenties hebben een beperkte breedte die opgedeeld wordt in kanalen. Hoe drukbezet de ether om je heen is, kun je makkelijk met elke mobiel even zelf bekijken. Daarvoor download je een app zoals bijvoorbeeld WiFi-Analyser.

In het plaatje hierboven zie je het resultaat van een WiFi-analyse. De ruimte waarin deze opname is gemaakt, is behoorlijk druk bevolkt. In de meeste huishoudens van CWNetwerk hebben we het te maken met 2 tot maximaal drie signalen.

Hoewel de allernieuwste draadloze routers rekening met elkaar horen te houden en automatisch kiezen voor het beste kanaalbundel, is het toch handig om gewapend met een WiFi-analyser-app je buurtnetwerken in kaart te brengen en je uitzendkanaal zelf in te stellen.

Verplaats je router

Heeft het trukje met het zelf kiezen van je uitzendkanaal niets of te weinig uitgehaald, kun je ertoe overgaan de meestal weinig decoratieve draadloze router uit je meterkast te halen en deze te verplaatsen. Een trukje dat hierbij veelal wordt uitgehaald is om een ethernetkabel door een lege reservebuis of de oude KPN- of Ziggo-buis te leiden. Vaak komen deze buizen uit in slaapkamer of woonkamer. Als je dan daar je draadloze router neerzet heb je meestal een betere ontvangst als wanneer die in de meterkast verstopt is. Vraag eens aan je eerstelijns medewerker of ze je hiermee kunnen helpen.

Ten slotte blijf hier dan nog te zeggen dat er soms geen reservebuis ligt en de oude kabelbuizen van KPN of Ziggo soms tijdens de bouw van het huis beschadigt of in de knel zijn gekomen. Als er voorzichtig in de meterkast iemand trekt en de ander in de woonkamer het kabel vasthoud en er geen beweging in zit, dan moet je het opgeven, anders trek je de kabels kapot.

In dit soort ongelukkige situatie blijft er niet veel anders over dan tot de boormachine te grijpen om de router de verplaatsen of op zoek te gaan naar een router die wel vanaf de meterkast een goed signaal kan opzetten.

Tijd voor nieuwe apparatuur

Ons advies op dit moment is: doe de overstap van WiFi4 (802.11n) naar WiFi5 (802.11ac), daar kun je makkelijk de komende jaren mee vooruit en de apparatuur daarvoor is een stuk betaalbaarder dan WiFi6-apparatuur.

De snelheden van WiFi5 lopen hoog op en theoretisch zijn ze zelfs in staat bekabelde verbindingen in te halen. Maar let op: om deze snelheden echt te kunnen halen moeten ook de ontvangers WiFi5 ondersteunen.

Is je apparatuur nog uit het pre-WiFi4-tijdperk, dus 802.11b en g, dan is het echt tijd voor een upgrade. Onze tip sla WiFi4 over en ga rechtstreeks naar WiFi5.

Mesh-router: een nieuwe trend

Bij je zoektoch naar een nieuwe router zul je tegenwoordig ongetwijfeld op zogenaamde Mesh-router-pakketten stoten. Het gaat hierbij niet om een afzonderlijke draadloze router, maar meestal om twee, drie en meer apparaten die op een slimme manier je hele huis en tuin met WiFi bestralen. Deze zijn best duur en misschien pas vanaf meerdere verdiepingen echt handig. Vanwege hun decoratieve uitstraling en minder zichtbare kabels scoren ze echter hoog bij mensen die hechten aan een mooi interieur.

Heb je er het geld voor over, bekijk dan eens deze video op www.hardwareinfo.nl

https://nl.hardware.info/video/1549/tp-link-deco-m4-goedkope-en-goede-mesh-netwerkkit

Bij vragen omtrent WiFi kun je altijd terecht bij de vrijwilligers van de eerstelijnhulp van CWNetwerk of een mail sturen aan wifi@cwnetwerk.nl

Veel succes met je WiFi-netwerk wenst jullie,

Luca en Ramon (Kastanjehof)