Voor bewoners

Het internet-signaal

CWNetwerk verzorgt het internet in jouw woning. In elke woning zit in de meterkast een doosje waar je een internetkabel kunt aansluiten. Steek de stekker in het linker vakje. Wil je meerdere apparaten aansluiten dan heb je een (wifi)router nodig. Verbind de kabel uit het meterkastdoosje met de WAN- of internet-poort van de router. Wil je geen wifi-signaal hebben in jouw woning, dan kun je dat signaal uitzetten. (Routers zonder wifi zijn duurder dan met.) De LAN-instellingen van jouw computer staan standaard al op automatisch. Een router die wifi uitzendt op de hoge 5 Ghz-frequentie is sneller en wordt minder makkelijk gestoord door een nabijgelegen zender met de lage 2,4 Ghz-frequentie.

Meestal zal een computer contact maken met internet zodra je hem aanzet. De netwerkinstellingen staan dan op automatisch. Soms staan de instellingen nog op een vooraf ingesteld IP-adres en dat werkt niet.

Hulp

Op elke locatie (woonproject) is een eerstelijns medewerker die dienst doet als vraagbaak. Raadpleeg jullie website of jouw buren om er achter te komen wie dat is.

Mocht deze eerstelijns medewerker er bij een storing niet uitkomen, dan worden vragen doorgespeeld naar de netwerkbeheerder.

Televisie

Je kunt via de glasvezelkabel televisie kijken. Klik hier voor meer informatie

Telefoon

Bellen via internet met een “vaste lijn” heet VoIP. Om te kunnen bellen via internet kun je een voip-contract afsluiten. Je hebt ook een VoIP-adapter nodig om het internetsignaal geschikt te maken voor een gewone (analoge) telefoon.

Veel mensen hadden een vaste lijn via Optibel. Optibel stopt per 1 april 2017. We hebben in februari 2017 een aantal alternatieven bij elkaar gezet. Die kun je lezen in het document: vaste telefoon 

Zie ook de instructies hoe te handelen als de voip-adapter niet werkt.

WIFI

Veel bewoners maken gebruik van wifi in hun woning. Zorg er altijd voor dat jouw wifi-router goed beveiligd is (met een wachtwoord). Met een open wifi breng je niet alleen jezelf maar ook anderen op jouw locatie in gevaar.

Lees ook de andere tips en trucs over Wifi. Het instellen van 5 GHz wifi kan storingen oplossen waar veel routers bij elkaar staan. Zorg dat de internetkabel in de WAN- of internetpoort van de router zit.